Implanturi Dentare ... - Medistanbul

Un implant dentar sau o ancoră dentară este o rădăcină de metal plantată în gingie. Este un dispozitiv medical care se folosește pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă

Este făcut din titaniu, în formă de șurub și se fixează în mandibulă pentru a înlocui rădăcina naturală. Dispozitivul protetic repară dinții care sunt foarte afectați sau inclusiv absenți datorită coloanelor de metal sau ceramică.

In general, dinții care lipsesc sunt înlocuiți cu o punte, care este un dispozitiv fix, sau cu dispozitive amovibile numite rame metalice. Proteza dentară este un dispozitiv care înlocuiește dinții natural.

ProteZele dentare se pot fixa în dinți, în mucoasa bucală, în implanturi fixare anterior sau în mijlocul dinților naturali și pot înlocui un rând complet de dinți.

Există alte tipuri de proteze dentarecare nu înlocuiesc dinții lipsă, dar au rol protector ca tratament fluorat înainte de radioterapie, protector bucală pentru sporturi violente sau pentru a obține relaxarea osului de masticație atunci când este necesar.

implanturi dentare

Diferite tipuri de proteze dentare:

 • Proteze amovibile complete, dau impresia unor dinți naturali. Termenul amovibil înseamnă că proteza se poate extrage din gură pentru igiena zilnică ca o simplă periere, sau pentru a dormi. Proteza amovibilă completă este recomandată pentru pacienții care nu mai au dinți. Proteza dentară permite îmbunătățirea vorbirii, masticației sau este folosită din motive estetice.
 • Proteze amovibile parțial. Acest tip de proteză este un dispozitiv care permite înlocuirea unuia sau a mai multor dinți lipsă, este făcută din plastic și are o structură metalică care se fixează în extremități cu cârlige de dinții pacientului. Este folosită pentru a îmbunătăți fonetica, masticația și din motive estetice. Trebuie să se țină cont că cârligele pot strica dintele de care este agățat și poate produce infecții.
 • Coroanele dentare. În estetica dentară, coroanele dentare au rolul de a acoperi dinții stricați sau rupți, cum s-ar spune, morți sau cu carii severe care nu mai pot fi tratați. Coroanele dentare sunt indicate când încă există posibilitatea de a salva unul sau mai mulți dinți care se vor folosi pentru a susține coroana în rădăcina lor. De aceea, pentru a lua în calcul folosirea coroanelor dentare, rădăcina dentară trebuie să fie sănătoasă.

Uneori este nevoie să se instaleze un pivot în cazul în care dintele este fragil, se va ancora în rădăcina dintelui înainte de a aplica coroana dentară.

Coroanele dentare pot corecta diverse defecte dentare minore. Protejează, întăresc și stabilizează dinții permanenți. Se folosesc în diferite cazuri.

 • Restaurarea dinților fragili, rupți sau stricați.
 • Înlocuirea dinților care și-au schimbat culoarea sau sunt afectați de îmbătrânire.
 • Îmbunătățirea aspectului estetic al zâmbetului.

Tipuri de coroane dentare:

 • Coroana de metal+ceramică, este mai groasă decât coroana făcut complet din ceramică și este compusă din două materiale: baza este metalică și restul din ceramică dentară. Baza metalică are scopul de a susține ceramica. Termenul de „porțelan” se folosește pentru a defini ceramica dentară. Tipul metal+ceramică este cel mai folosit pentru că are o durată de utilizare foarte lungă, dar cu timpul, baza metal se poate deforma puțin.
 • Coroana de ceramică+ceramică. Acest tip de coroană este cel mai scump tip de coroană dentară. Este făcută în întregime din ceramică, are aspect similar cu dentiția naturală, dar în comparație cu alte tipuri de coroane este mai fragilă.
 • Coroana de rășină compusă. Rășina compusă se folosește în formă de pastă care se întărește cu o sursă de lumină (foto polimerizare) care este asemenea umpluturile albe. La fel ca aceste faimoase umpluturi albe, coroana de rășină compusă are o durată de utilizare mai restrânsă decât coroana de ceramică și este posibil să își schimbe culoarea cu timpul. Este foarte scumpă și mai fragilă decât celelalte coroane dentare.
 • Punte tradițională. Când lipsește unul sau mai mulți dinți, există diferite soluții pentru a corecta această situație. Puntea tradițională se folosește pentru a umple golul unind doi dinți pilonii și un dinte fără rădăcină pentru a forma o conexiune permanentă. În acest fel putem uni diferiți dinți, înlocuind dinții lipsă cu alții cu un aspect natural. Puntea dentară îmbunătățește aspectul estetic al danturii.

Puntea tradițională se poate face din următoarele materiale: punte de ceramică și metal, punte de ceramică și ceramică sau punte de rășină compusă. Este preferat o punte cu structura metalică pentru dinții posteriori.

 • Fațeta dentară  este una dintre metodele preferate pentru a îmbunătăți zâmbetul. Este un înveliș subțire în formă de dinte care se lipește cu adezivi puternici ,după ce dinții au fost tratați. Învelișul se taie în anumite dimensiuni și se iau toate măsurile și precauțiile pentru o bună fabricare a fațetelor.

implanturi dentare

Tipuri de fațete:

 • Fațeta de porțelan, este  cea mai folosită pentru că seamănă foarte mult cu dinții naturali. Fațeta se lipește de dinte după ce a fost pregătită în laborator .
 • Fațeta de porțelan cu suport metalic. Singura diferență cu prima metodă este că amestecul metalic se aplică pe suprafața internă a fațetelor înainte de a fi fixate pe dinți. În general nu se folosește în dinții frontali, se folosește la dinții posteriori.
 • Fațeta de zirconiu dentar. Zirconiu este un material rezistent la căldură, la frig și la lovituri. Acest material folosit pentru a fabrica fațete de zirconiu are o culoare similară cu cea a dinților, este foarte rezistent și nu suferă schimbări de culoare.

Fațeta dentară este foarte avantajoasă pentru că realizează o aliniere corectă a dinților, îmbunătățește estetica dentară și este un tratament rapid și ușor.

 • Aparat dentar. Este un dispozitiv provizoriu folosit cu scopul de a corecta o aliniere greșită a dinților sau o întârziere de creștere a mandibulei, sau probleme cu dinți dezvoltați anormal. Aparatele dentare sunt comune la copii de diferite vârste. Uneori, folosirea lor începe în jurul vârstei de patru ani, dacă există dificultate de masticație sau de vorbire.
 • Inele dentare. Folosirea inelelor dentare este neplăcută. Din punct de vedere estetic, este neplăcută pentru pacienți, dar este foarte utilă pentru dantură. Se folosesc pentru a corecta suprapunerea dinților, dinți strâmbi, o mandibulă greșit poziționată

 

Lasă un răspuns