Chirurgia Nasului Sau Rinoplastia ... - Medistanbul

Rinoplastia este o operație chirurgicală care schimbă forma și structura externă a nasului.

În general, este o operație estetică aleasă de persoanele care se confruntă cu probleme funcționale sau care doresc o corecție estetică.

Rinoplastia sau chirurgia nasului înseamnă remodelarea structurii nasului. Există două metode de estetică nazală:

 • Rinoplastia deschisă
 • Rinoplastia închisă.

Care este diferența între rinoplastia deschisă și rinoplastia închisă?

Diferența între cele două tipuri de rinoplastia este dată de locul în care se va face incizia. În rinoplastia deschisă, incizia se face sub nas, între nas și buza superioară. În rinoplastia închisă, incizia se face în interiorul nasului, umflăturile și vânătăile post operatorii sunt minore și nu rămân cicatrici.

rinoplastia

Cum se desfășoară procesul pre operatoriu?

Pacienții noștri sunt examinați înainte de intervenția chirurgicală de rinoplastie. Dacă există o problemă în structura nasului sau în interiorul nasului care îngreunează respirația pacientului, va fi evaluată de către medicul chirurg.

Planul operației se face în funcție de structura nazală. Nasului se fotografiază din diferite unghiuri, apoi  pacientului i se va explica schimbarea de formă ce se va produce.

În continuare, se planifică operația de rinoplastie care se va realiza după evaluarea pacientului.

Chirurgia nasului necesită aproximativ două, trei ore și se realizează sub anestezie generală. Pacienții noștri sunt externați în aceeași zi.

Se bandajează nasul ,după o săptămână de la efectuarea operației, bandajul va fi înlăturat. Pacientul își poate relua viața normală după aproximativ o  săptămână.

 Preferăm să introducem pacientului în nas, tampoane de silicon, cu o gaură în mijloc pentru ca pacientul să poată respira. În general, tampoanele se extrag după trei, patru zile.

rinoplastia

Etape pre operatorii ale operației de rinoplastie

 • Înainte de intervenția chirurgicală, anestezistul realizează evaluarea medicală și anumite probe medicale indispensabile. Dacă pacientului nu are nici o problemă de sănătate, operația de rinoplastie se poate realiza în aceeași zi.
 • Afecțiuni ca gripa sau răceala sunt obstacole pentru realizarea operației. De aceea, este important să informați medicul chirurg despre orice schimbare ce are loc în starea dumneavoastră de sănătate.
 • Dacă ați mai făcut o operație de rinoplastie, trebuie să informați medicul chirurg . Metoda de operație va fi aleasă de către chirurg, el decide care tehnică este potrivită pentru cazul fiecărui pacient.
 • Dacă urmați vreun tratament, trebuie să informați medicul în timpul consultației pre operatorii.
 • Orice tratament care conține anticoagulante sau aspirină va fi întrerupt cu cel puțin șapte, zece zile înaintea intervenției chirurgicale,  numărul de zile este stabilit de către medic.
 • Ciclul menstrual nu afectează operația de rinoplastie.
 • Trebuie întrerupt fumatul înainte de a face o operație de rinoplastie cu cel puțin o săptămână înainte. Fumatul întârzie și îngreunează procesul de vindecare a inciziei.
 • În ziua operației de rinoplastie, trebuie să purtați o cămașă închisă în nasturi sau fermoar pentru a o îmbrăca după intervenția chirurgicală.
 • Nu purtați bijuterii ( inele, coliere brățări) și lăsați articolele de valoare acasă.

Ce se poate face după operație?

 • O săptămână după operația de rinoplastie, pacientul poate reveni la viața normală.
 • Se recomandă să nu se folosească ochelarii de soare timp de șase, șapte săptămâni.
 • Se recomandă folosirea protecției solare cu factor înalt pentru pacienții care realizează operația de rinoplastie în timpul verii.
 • Se recomandă evitarea loviturilor în zona nasului timp de două, trei luni.
 • Durează între șase luni și un an pentru a obține rezultatul final, forma și schimbarea nasului, în funcție de structura nazal.

După intervenția chirurgicală de rinoplastie poate fi necesar să se folosească tampoane. Durata utilizării tampoanelor nazale depinde de decizia chirurgului care realizează operația. Nu se pot înlătura tampoanelor fără acordul medicului

După operație, pacientul va avea o usturime ușoară, gura și nasul uscate precum și durere în gât. Acestea sunt efectele secundare post operatorii care pot dura două, trei zile și sunt cauzate de tubul de anesteziie care se folosește în anestezia generală.

Persoanele care au dureri vor primi analgezice. De asemenea, pacienților li se administrează antibiotice pentru a preveni riscul apariției unei infecții.

Congestia nazală poate continua după intervenția chirurgicală timp de câteva zile, este un proces normal. După prima zi, pacienții se obișnuiesc gradual la noua situație.

După operația de rinoplastie, se fixează o ferulă de plastic pe nas. Ferula va fi îndepărtată după șase, șapte zile de la operație. Pacientul nu poate îndepărta ghipsul, este un procedeu pe care îl realizează personalul medical.

Este normal să apară vânătăi și umflături după intervenția chirurgicală. Aceste efecte secundare vor dispărea după patru, cinci zile. Este suficient să aplicați o compresă rece în zona nasului în prima noapte.

Este important să nu dormiți cu capul ridicat, capul și corpul la același nivel reduc edemul.

Nu uitați să luați rețeta și să cumpărați medicamentele prescrise de medic. Sângerarea care curge lejer este normală și naturală. Această sângerare poate crește după ce strănutați sau faceți efort fizic.

Dacă există sânge roșu intens de la gură până la nas trebuie să mergeți la medic. În plus, creșterea temperaturii în interiorul nasului, înroșirea, schimbarea culorii de la roșu la negru în vârful nasului sunt efecte secundare demne de luat în considerare și trebuie informat medicul.

Dacă apar simptome de grade, seccafebra superioară de 38 de grade, secreție nazală urât mirositoare sau dureri de cap, contactați imediat medicul chirurg.

Inflamațiile relaționate cu intervenția chirurgicală situate în jurul nasului vor dispărea rapid în prima lună, gradual în șase luni și complet într-un an. Aceste inflamații pe care le puteți nota dumneavoastră sau medicul dumneavoastră, sunt absolut normale.

Lasă un răspuns